Απάντηση ΙΝΚΑ



Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η ΑΡΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗΣ [ ΤΜ ΚΑΙ ΙΝΚΑ ]


Η ΑΡΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗΣ  
 [ ΤΜ ΚΑΙ ΙΝΚΑ ]

Το ιστορικό...[Γράφει το ΤΜ]
Στο τεύχος 184, το ΤΜ είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο Καθιερώνεται από το 2011 στην Ελλάδα και Κάρτα Συναλλαγών». Μία από τις λεζάντες των  φωτογραφιών του άρθρου αναφερόταν στη στάση του ΙΝΚΑ προς την μεθοδευόμενη από το κράτος Κάρτα του Πολίτη, ενώ αμέσως παρακάτω το περιοδικό έκανε ένα γενικό σχόλιο για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και την ενδεδειγμένη (κατ’ εμάς πάντα) στάση που πρέπει να έχει ο πολίτης προς αυτές. (Το κείμενο της επίμαχης λεζάντας δημοσιεύεται παραπλεύρως)[παρακάτω]

Σε ανακοίνωσή του, το INKA (Γενική Oμοσπονδία Kαταναλωτών Eλλάδας) αντιδρά έντονα στην αντικατάσταση της πολιτκής ταυτότητας με την «Kάρτα του Πολίτη», ενώ χαρακτηρίζει την κάρτα των συναλλαγών που προωθείται «Xαφιέ του  καταναλωτή»! Kι αυτό διότι, μέσω των bar codes που βρίσκονται στα προϊόντα που θα αγοράζει  ο πολίτης-καταναλωτής, θα γίνονται γνωστά τα πάντα γι’ αυτόν: οι συνήθειές του, τα πιστεύω του, η σεξουαλική του ζωή, η υγεία του κ.λπ...  H Oμοσπονδία δηλώνει κάθετα ότι «δεν θα δεχτεί τον Mεγάλο Aδελφό, και δεν έχει να διαπραγματευτεί και να διαβουλευτεί την αξιοπρέπεια του πολίτη-καταναλωτή, καταδικάζοντας απερίφραστα τα προτεινόμενα μέτρα», που θα μετατρέψουν τον πολίτη σε Άνθρωπο-Aριθμό. Eπιπλέον προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Tέλος, καλεί τους Έλληνες πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μην παραλάβουν τέτοιες κάρτες, καταλήγοντας στο ότι «Oι Έλληνες πολίτες υπομένουν ακόμα και την κατευθυνόμενη φτώχεια, αλλά όχι την υποβάθμισή τους σε τροφίμους στρατοπέδου»...  Oι πολίτες πάντως δεν πρέπει επ’ ουδενί να εφησυχάζουν, αναθέτοντας εν λευκώ σε οποιονδήποτε μη κυβερνητικό οργανισμό ή οπουδήποτε αλλού, την διεκδίκηση των ατομικών τους δικαιωμάτων. Eπειδή μια συνήθης τακτική είναι αρχικά οι εκπρόσωποι τέτοιων οργανισμών να καυτηριάζουν μία εμφανώς βλαπτική ενέργεια της κυβέρνησης, τηρώντας με αυτόν τον τρόπο τα προσχήματα και δικαιώνοντας την ύπαρξή τους.  Στο τέλος της ανακοίνωσής τους όμως, πάντα υπάρχει και μία επιφύλλαξη «μέχρι να δημοσιευτούν πλήρως» όλα τα στοιχεία περί της συγκεκριμένης ενέργειας. Tότε –και χωρίς να δοθεί καμία δημοσιότητα– παρέχεται συνήθως η πλήρης συγκατάθεση του οργανισμού και... ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

 Η συγκεκριμένη λεζάντα  ωστόσο (και ίσως δικαιολογημένα όπως αποδεικνύεται...) ενόχλησε το ΙΝΚΑ, το οποίο προέβη σε διαμαρτυρία προς το ΤΜ, αποστέλλοντας ένα άρθρο  προς δημοσίευση. Μετά την παρέλευση αρκετών μηνών και τη μη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου από το ΤΜ, το ΙΝΚΑ έστειλε τελικά την παρακάτω επιστολή προς το περιοδικό:


ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΑΣ
 [Γράφει το ΙΝΚΑ]
Στο τεύχος 184 του περιοδικού σας (Τρίτο Μάτι) δημοσιεύτηκε άρθρο για την «Κάρτα του Πολίτη» που χρησιμοποιεί αντιδεοντολογικά το λογότυπο του ΙΝΚΑ ( που   εντάσσεται στις κύριες δυνάμεις αντίθεσης στη «Κάρτα του Πολίτη» και σε άλλα σχεδιαζόμενα ολοκληρωτικά μέτρα),  και  επιχειρεί να  συκοφαντήσει τη δράση και τους αγώνες του ΙΝΚΑ.
Ενδεικτικά, εκτός από την «Κάρτα του Πολίτη», το ΙΝΚΑ αγωνίστηκε και  αγωνίζεται κατά των «Πράσινων Τελών», του εμβολίου της «Γρίπης των Χοίρων», του δεντροκτόνου τραμ,  των  διοδίων, και των διαφόρων χαρατσιών. Το ΙΝΚΑ μόνο  κήρυξε  μποϋκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα, έπειτα από το υβριστικό για τον ελληνικό πολισμό εξώφυλλο του Φόκους. Το ΙΝΚΑ επί 41 χρόνια από την εποχή της Δικτατορίας αποτελεί την τη συλλογική άμυνα των δικαιωμάτων του Πολίτη – Καταναλωτή.
Το ΙΝΚΑ απάντησε στη στρέβλωση   με το άρθρο «ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΚΑΙ  ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ  ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ» το οποίο έχει και  γενικότερο ενδιαφέρον,  αφού σε αυτό περιγράφονται, όπως δηλώνει και ο τίτλος, οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο Σύγχρονος Ολοκληρωτισμός για να απενεργοποιήσει τη συνείδηση του Πολίτη, και προτείνονται τρόποι αντίστασης.      
Το άρθρο δεν δημοσιεύτηκε επί μήνες, παρόλο που με παρέμβαση των συντακτών του στο κείμενο κατέστη προφανές ότι δεν στρέφεται  κατά του περιοδικού σας. Διαμαρτυρόμαστε έντονα  για αυτές τις  ενέργειες, και παρακαλούμε –τουλάχιστον- να δημοσιεύσετε ακέραια την παρούσα επιστολή, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία υπαγορεύει.
Οι αναγνώστες σας θα βρουν το άρθρο-απάντηση, που δεν δημοσιεύσατε,  στο Διαδίκτυο στην  διεύθυνση  http://tinyurl.com/6g5wlda (ή μέσω του google: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΝΚΑ, ετικέτα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ) και βέβαια στα γραφεία μας Γ΄ Σεπτεμβρίου 13, 5ος όροφος.

Αθήνα 4/10/2011
Ο Πρόεδρος του ΔΣ
ΤΟΥ ΙΝΚΑ / ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ


Αγαπητό ΙΝΚΑ. [Γράφει το ΤΜ]
Θα ξεκινήσουμε αυτή την σύντομη απάντηση με μία πασιφανή διαπίστωση: οι διαμάχες μεταξύ φίλων και συμμάχων, ιδιαίτερα στις μέρες μας, είναι περιττή – έως επικίνδυνη– πολυτέλεια. Κατανοούμε την αντίδρασή σας, εφ’ όσον πράγματι ένας μετριοπαθής αναγνώστης ίσως να θεωρούσε ότι τα όσα λέγονται στο τέλος της λεζάντας φωτογραφίζουν το ΙΝΚΑ. Δηλώνουμε λοιπόν ότι με κανένα τρόπο δεν εννοούσαμε κάτι τέτοιο, ούτε άλλωστε έχουμε στοιχεία που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Οπωσδήποτε γνωρίζουμε –και εμείς και εσείς– πλήθος μη κυβερνητικών Οργανώσεων που παίζουν ακριβώς τον ρόλο που περιγράφει το εν λόγω κείμενό μας. Εκεί ακριβώς θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή του αναγνώστη μας, φορτισμένοι και με το βάρος των καθημερινών αποκαλύψεων περί των ΜΚΟ, αλλά ομολογουμένως δεν διευκρινίσαμε ότι οι, σωστές κατά τα άλλα, παρατηρήσεις μας δεν αφορούν στο ΙΝΚΑ. Τέλος, είμαστε σίγουροι ότι η παρότρυνση του περιοδικού προς τους πολίτες να μην «εφησυχάζουν αναθέτοντας εν λευκώ σε οποιονδήποτε μη κυβερνητικό οργανισμό ή οπουδήποτε αλλού, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους», αλλά – παράλληλα και κυρίως– να είναι οι ίδιοι σε εγρήγορση, βρίσκει και το ΙΝΚΑ εντελώς σύμφωνο...


ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ… 
[Γράφει το ΙΝΚΑ]
Και βέβαια το ΙΝΚΑ συμφωνεί ότι ο εφησυχασμός είναι απορριπτέος, το ΙΝΚΑ δεν ζητά «άμισθους υπαλλήλους» αλλά εθελοντές συνεργάτες. Ο εχθρός δεν βρίσκεται μόνο στα πρόσωπα αλλά και στις αντιλήψεις και στα αυτονόητα που ο Νέος Ολοκληρωτισμός  προσπαθεί να επιβάλλει.
Όποιος μπει στη δεύτερη  ιστοσελίδα του ΙΝΚΑ (γράφοντας στην αναζήτηση του  Google: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΝΚΑ) θα δει Δελτίο Τύπου με τίτλο: ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ «ΓΣΣΕ» ή «Μ»ΚΟ. Το να έχουμε οι δυο μας  την ίδια περίπου αντίληψη για τις  «Μ»ΚΟ και να βρισκόμαστε σε παρεξήγηση είναι απώλεια δυνάμεων. 
Θα προσέχουμε και εμείς όπως και εσείς στο μέλλον.
Και τέλος καλό όλα καλά!

Αθήνα 27/ιουνίου / 2012
Γραφείο Τύπου ΙΝΚΑ 

Σχόλιο του ΤΜ [Γράφει το ΤΜ]
Τελικά η άρση των παρεξηγήσεων μεταξύ των φίλων και των συμμάχων είναι πολύτιμή για τους Έλληνες που αντιστέκονται σήμερα, όπως αποδεικνύει η αποστολή εκ μέρους του ΙΝΚΑ στο ΤΜ του καίριου άρθρου του παρόντος τεύχους για τις «Νέες Ταυτότητες».[τεύχος 202 σελίδες 38-41]